Ten, który sfilmował "Chłopów"


Jan Rybkowski
Reżyser, scenograf, pedagog. W 1930 r. ukończył wydział architektury wnętrz w Szkole Sztuk Zdobniczych w Poznaniu. Początkowo był scenografem i dekoratorem teatralnym, także w kinematografii debiutował jako scenograf i projektant kostiumów. W latach 1955-68 był kierownikiem artystycznym Zespołu Filmowego "Rytm". W latach 1974-77 pełnił funkcję dziekana wydziału reżyserii PWSFTviT w Łodzi.
Ojciec operatora Wojciecha Rybkowskiego.
Ważniejsze daty
•    1912. 04. 04 - Data urodzenia (Ostrowiec Świętokrzyski)
•    1939 - Wykształcenie - rok ukończenia studiów (scenografia na wydziale sztuki reżyserskiej PIST-u w Warszawie)
•    1949 - Wykształcenie - rok ukończenia studiów (Wydział Reżyserski PWST w Warszawie (z siedzibą w Łodzi))
•    1954 - Odznaczenie (Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski)
•    1959 - Odznaczenie (Krzyż Komandorski Orderu Odrodzenia Polski)
•    1962 - Nagroda (Ministra Kultury i Sztuki II stopnia)
•    1973 - Nagroda (Ministra Kultury i Sztuki I stopnia)
•    1977 - Nagroda (Ministra Kultury i Sztuki I stopnia za całokształt działalności reżyserskiej i pedagogicznej)
•    1983 - Odznaczenie (Order Sztandaru Pracy I klasy)
•    1987 - Odznaczenie ("Zasłużony dla kultury narodowej")
•    1987. 12. 29 - Data śmierci (Konstancin k. Warszawy)
•    2006 - (27 czerwca na ulicy Piotrkowskiej w Łodzi odsłonięto gwiazdę Rybkowskiego w Alei Gwiazd (w okolicach Hotelu Grand i kina "Polonia"))
Filmografia
•    1985 - W CIENIU NIENAWIŚCI Opieka artystyczna,
•    1983 - MARYNIA Reżyseria, Opracowanie dramaturgiczne,
•    1980 - KARIERA NIKODEMA DYZMY Reżyseria, Scenariusz, Dialogi,
•    1978 - ZAPOWIEDŹ CISZY Opieka pedagogiczna,
•    1978 - RODZINA POŁANIECKICH Reżyseria,
•    1977 - GRANICA Reżyseria,
•    1975 - DULSCY Reżyseria, Scenariusz,
•    1974 - GNIAZDO Reżyseria,
•    1973 - CHŁOPI Reżyseria, Scenariusz,
•    1972 - CHŁOPI (serial tv) Reżyseria, Scenariusz,
•    1970 - ALBUM POLSKI Reżyseria,
•    1969 - SĄSIEDZI (1969) Kierownictwo artystyczne,
•    1969 - DO PRZERWY 0 : 1 Kierownictwo artystyczne,
•    1968 - WNIEBOWSTĄPIENIE Reżyseria, Scenariusz,
•    1967 - KIEDY MIŁOŚĆ BYŁA ZBRODNIĄ Reżyseria, Scenariusz,
•    1967 - BARDZO STARZY OBOJE (1967) Reżyseria,
•    1966 - ODWIEDZINY O ZMIERZCHU Reżyseria, Scenariusz,
•    1965 - WIZYTA U KRÓLÓW Reżyseria, Scenariusz,
•    1965 - SPOSÓB BYCIA Reżyseria,
•    1965 - CZŁOWIEK Z KWIATEM W USTACH w KLASYKA ŚWIATOWA Reżyseria, Scenariusz,
•    1963 - NAPRAWDĘ WCZORAJ Reżyseria,
•    1962 - SPÓŹNIENI PRZECHODNIE Realizacja,
•    1962 - NAUCZYCIELKA (5) w SPÓŹNIENI PRZECHODNIE Obsada aktorska (występuje w roli samego(j) siebie , reżysera kręconego filmu; nie występuje w napisach), Reżyseria,