Ten, który sfilmował "Chłopów"


Filmografia cd.
•    1962 - SPOTKANIE W BAJCE Reżyseria, Scenariusz,
•    1961 - DZIŚ W NOCY UMRZE MIASTO Reżyseria, Scenariusz, Scenariusz-pomysł, Dialogi,
•    1959 - INSPEKCJA PANA ANATOLA Reżyseria, Scenariusz,
•    1958 - PAN ANATOL SZUKA MILIONA Reżyseria,
•    1958 - OSTATNI STRZAŁ Reżyseria,
•    1957 - KAPELUSZ PANA ANATOLA Reżyseria, Scenariusz,
•    1956 - ZIMOWY ZMIERZCH Kierownictwo artystyczne,
•    1956 - WARSZAWSKA SYRENA Kierownictwo artystyczne,
•    1956 - NIKODEM DYZMA Reżyseria,
•    1955 - GODZINY NADZIEI Reżyseria,
•    1954 - AUTOBUS ODJEŻDŻA 6.20 Reżyseria, Scenariusz, Obsada aktorska (spawacz w hucie "Bolesław"; nie występuje w czołówce),
•    1953 - SPRAWA DO ZAŁATWIENIA Reżyseria,
•    1951 - PIERWSZE DNI Reżyseria,( plenery Ostrowiec Św.)
•    1950 - WARSZAWSKA PREMIERA Reżyseria, Scenariusz,
•    1949 - DOM NA PUSTKOWIU Reżyseria,
•    1947 - OSTATNI ETAP Kierownictwo artystyczne,
Nagrody filmowe
•    1980 - KARIERA NIKODEMA DYZMY Nagroda Przewodniczącego Komitetu d/s Radia i Telewizji nagroda zespołowa I stopnia wraz z Markiem Nowickim
•    1979 - RODZINA POŁANIECKICH Nagroda Przewodniczącego Komitetu d/s Radia i Telewizji zespołowo
•    1973 - CHŁOPI (serial tv) Nagroda Przewodniczącego Komitetu d/s Radia i Telewizji
•    1970 - ALBUM POLSKI Nagroda Ministra Obrony Narodowej I stopnia
•    1961 - DZIŚ W NOCY UMRZE MIASTO Turyn (KMTF) nagroda honorowa
•    1961 - DZIŚ W NOCY UMRZE MIASTO Nagroda Ministra Kultury i Sztuki II stopnia
•    1961 - DZIŚ W NOCY UMRZE MIASTO Moskwa (MFF) nagroda Komitetu Obrońców Pokoju wyróżnienie
•    1955 - GODZINY NADZIEI Nagroda Państwowa zespołowa II stopnia
•    1952 - PIERWSZE DNI Nagroda Państwowa II stopnia
•    1951 - WARSZAWSKA PREMIERA Nagroda Państwowa zespołowa II stopnia